Previous
Next

Kaj je Emmett tehnika?

Tehnika EMMETT je varna in preprosta metoda zdravljenja telesa, ki jo izvajamo z nežnim pritiskom. Izhaja iz Avstralije in jo je razvil Ross Emmett. Z leti se je uveljavila tudi na mednarodni ravni in jo danes poučujejo in uporabljajo že v več kot 40 državah po vsem svetu. Učinkovita je tako pri ljudeh kot tudi pri živalih.

Tehniko EMMETT uporabljamo kot prvo pomoč pri lajšanju težav, povezanih z mišicami. Z nežnim pritiskom na specifične točke na telesu uspešno omilimo neugodje, vplivamo na spremembo telesne drže ter izboljšujemo gibanje, gibljivost in splošno dobro počutje.

O ROSSU EMMETTU

Ross Emmett dela kot komplementarni maser in Bownov terapevt od leta 1980. Je kvalificirani učitelj odraslih oseb in inštruktor masaže ter Senior Inštruktor Bownove terapije. Kvalificiral se je na sledečih področjih: Trigger terapiji, Nevro-lingvističnem programiranju (NLP) in klinični hipnoterapiji.
Ross je prvič odprl svojo prakso v severozahodnem Queenslandu, rudarskem mestu Mt. Isa. Zaradi njegove lokacije je mnogo klientov, vključno z rudarji ter ljudi z živinorejskih farm, moralo priti iz oddaljenih krajev. Ross je bil zaradi tega prisiljen zagotoviti takojšnje in dolgotrajne rezultate, saj se njegovi klienti niso mogli redno vračati na ponovne terapije.

Na prošnjo kolegov v zadnjih letih je Ross je razvil izobraževalni paket, s katerim prenaša do sedaj pridobljene izkušnje. To sedaj imenujemo “Emmett Tehnika”. 

Kaj je Emmett terapija?

Je zaporedje majhnih gibov na določenih točkah, ki aktivirajo in re-aktivirajo mišični spomin. Če mišica doživi travmo (nesrečo), šok ali poškodbo, se mišična vlakna napnejo, da zaščitijo to področje. Z Emmett terapijo izvedemo sekvenco gibov ali potez (‘switch’), ki v določenem časovnem obdobju sporostijo to področje, ob tem se tkivo ‘spomni’, kaj naj bi počelo.

EMMETT terapevt  je vešč:

  • pravega pritiska na točko
  • izvajanja v pravi smeri
  • pravega časa izvajanja.
To je kombinacija elementov, prilagojena vsakemu posamezniku, kar povzroči želene fizične spremembe. Kljub temu, da je velikokrat kombinirana z drugimi tehnikami, tehnika EMMETT učinkuje in je učinkovita terapija sama po sebi.

Kako izgleda Emmett tretma?

– Klient lahko sedi, stoji ali leži
– Lahko se izvaja kot samostojna terapija ali v kombinaciji z drugimi tehnikami
– Izvaja se direktno na koži ali preko obleke
– Tretma traja od 10 do 30 minut, če je tehnika EMMETT uporabljena samostojno; če je kombinirana s sproščujočo masažo ali drugimi terapijami pa lahko traja tudi dlje časa.

Kako deluje?

S tehniko EMMETT v mehkih tkivih sprožimo sprostitveni odziv, kar se odrazi v večjem ugodju in splošnem dobrem počutju. Temelji na prepričanju, da imajo možgani sposobnost samoocenjevanja in ponovnega umerjanja, ki poteka preko čutnih receptorjev v telesu. Z nežnim pritiskom delujemo na mikrotočke v mišicah in mišičnih skupinah. Da bi dosegli optimalen rezultat, moramo uporabiti pravi pritisk v pravi smeri in ga izvajati ustrezno dolgo.

Delovanje tehnike EMMETT lahko pojasnimo z delovanjem digitalnega zaslona na dotik. Če je pritisk na zaslon predolg, se morda ne zgodi nič. Če se zaslona dotaknemo na napačnem mestu, se prav tako morda ne zgodi nič. Če smo prst držali na zaslonu predolgo, ikone začnejo vibrirati. A če se zaslona dotaknemo na specifičnem mestu z ravno pravšnjo močjo, se aplikacija odpre in začnemo lahko z delom. EMMETT točke so majhni čutni receptorji, ki omogočajo dostop do možganov preko terapevtovega dotika. S pravilnim nežnim pritiskom možgani sprejmejo dražljaj in ga ocenijo ter v mehkem tkivu sprožijo sprostitveni odziv. Ker so receptorske točke povsod po telesu, se terapevt lahko ciljno osredotoči na problematično področje. Sliši se presenetljivo, pa vendar sprostitveni odziv in občutek lahkotnosti pogosto nastopita takoj. Pritisk, ki je potreben za to, ni niti močan niti boleč.

Pristop, ki ga uporablja EMMETT terapevt, je, da izvaja sprejemljiv pritisk za doseganje sprememb. Ta se glede na občutljivost posameznika lahko razlikuje. 

Emmett Tehnika je bila prvič uvedena v Slovenijo 2015. Rastoča popularnost te tehnike prispeva k temu, da je zanimiva široki populaciji terapevtov ter zdravstvenim in kineziološkim profesionalcem.

Contact to Listing Owner

Captcha Code
X